Φωκίδα
  English Language
 
     
     
 

Δελφοί | Μουσείο Δελφών Φωκίδα

 
     
   
 
   
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μουσείο ΔελφώνΤο μουσείο στους Δελφούς έχει 12 δωμάτια μέσα στα οποία βρίσκονται τα περισσότερα από τα γλυπτά που βρέθηκαν στην περιοχή. Μπαίνουμε στο μουσείο και αντικρίζουμε τον "ομφαλό του κόσμου", ένα μαρμάρινο αντίγραφο της ιερής πέτρας που βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα.

Περνάμε από τρεις χάλκινες ασπίδες, του 7ου αιώνα π.Χ. με παραστάσεις ζώων και πάμε στο δωμάτιο των Κούρων, όπου δύο εντυπωσιακά αγάλματα νέων παρουσιάζουν τον Κλεόβη και τον Βίτωνα, δύο αδέρφια από το Αργος. Σ' αυτόν τον χώρο βρίσκουμε, επίσης, πέντε ανάγλυφα από το θησαυρό των Σικυωνίων με διάφορες παραστάσεις.

Στο επόμενο δωμάτιο βρίσκουμε κομμάτια από το θησαυρό των Σιφνίων, ίσως τον καλύτερο και πιο σημαντικό από τους θησαυρούς. Τα κομμάτια προέρχονται από τη ζωφόρο του κτίσματος και στις τέσσερις πλευρές εικονίζονται το συμβούλιο των θεών στον Ολυμπο, η μάχη ανάμεσα σε Ελληνες και Τρώες, η Γιγαντομαχία, η "κρίσις του Πάριδος" και η αρπαγή της Ιπποδάμειας.

Στο ίδιο δωμάτιο μπορούμε ακόμα να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή σφίγγα των Ναξών που βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα κοντά στο θησαυρό των Αθηναίων.

Καθώς προχωρούμε μέσα στο μουσείο βλέπουμε πολλά ακόμα κομμάτια από τους θησαυρούς των Δελφών, όπως τις 24 μετόπες με διάφορες παραστάσεις, του θησαυρού των Αθηναίων. Τα δύο επόμενα δωμάτια περιλαμβάνουν κομμάτια από τον ναό του Απόλλωνα, τα αετώματα, δύο αγάλματα με σκαλισμένους ύμνους αφιερωμένους στον Απόλλωνα και την υδρορροή με τη λεοντοκεφαλή. Στην αίθουσα επιτύμβιων βρίσκουμε ένα εκπληκτικό ανάγλυφο που παρουσιάζει ένα νέο αθλητή, ένα μέρος από άγαλμα Διονύσου και ένα μαρμάρινο στρογγυλό βωμό.

Το δωμάτιο πιο μέσα στο μουσείο περιέχει κομμάτια από τη Θόλο, το ναό της Αθηνάς Προναίας. Μπορούμε να δούμε μέρη της ζωφόρου και πολλά ακόμα μικρά γλυπτά και αγάλματα του ίδιου κτιρίου. Η επόμενη αίθουσα, το δωμάτιο του Αγία, περιέχει 10 αγάλματα, έξι άνδρες της οικογένειας του Αγία (μαζί με τον ίδιο), έναν ηλικιωμένο άνδρα, πιθανώς κάποιον φιλόσοφο και τρεις γυναίκες που στέκονται με χάρη πάνω σε κολώνα.

Οι δύο τελευταίες αίθουσες του μουσείου στεγάζουν δύο σπουδαία αγάλματα, ενός ηνίοχου και του Αντίνοου. Στο πρώτο δωμάτιο το χάλκινο άγαλμα παρουσιάζει έναν ηνίοχο μετά το τέλος των αγώνων. Το σύμπλεγμα περιλάμβανε τέσσερα άλογα με το άρμα, τον ηνίοχο και έναν μικρό ιπποκόμο. Και στην τελευταία αίθουσα του μουσείου των Δελφών βρίσκουμε το υπέροχο άγαλμα ενός όμορφου νέου, του Αντίνοου, που πέθανε σε νεαρή ηλικία και λατρεύτηκε σαν ημίθεος από ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο.