ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με μια συγκεκριμένη εκδοχή της ιστορίας της, η Τήνος οφείλει το όνομα της στον πρώτο της άποικο Τήνο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Οφιούσα ή Υδρούσα, λόγω των πολλών φιδιών και της αφθονίας του νερού.
Προστάτης της ήταν ο θεός Ποσειδώνας ενώ στο ψηλότερο νησί του νησιού, τον Τσικνιά, οι αρχαίοι Ελληνες τοποθετούσαν την κατοικία του θεού των ανέμων Αίολου. Οταν το νησί υπαγόταν στους Αθηναίους κατασκευάστηκε το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο το οποίο ύδρευε την πόλη μέχρι το 1934.
Από το 1207 μέχρι το 1715 οι Ενετοί είχαν την κυριαρχία της Τήνου, εξηγώντας έτσι την ύπαρξη πολλών καθολικών οικογενειών στο νησί. Το 1715 την κατέλαβαν οι Τούρκοι, και συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 από τις πρώτες κιόλας μέρες της κήρυξης της. Στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, γεγονός που θεωρήθηκε ευλογία Κυρίου για το επαναστατημένο έθνος. Πολλοί αγωνιστές αφιέρωσαν τις νίκες τους εναντίων των τυράννων στη Χάρη της.
Στις 15 Αυγούστου 1940 ο τορπιλισμός του καραβιού Ελλη στο λιμάνι της Τήνου, σηματοδοτεί την ελληνοϊταλική σύρραξη και συνδέει άλλη μια φόρα την Τήνο με την ιστορία του Ελληνικού Εθνούς.