ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
Αν σας κούρασε η καθημερινότητα και θέλετε να ξεφύγετε απ’ όλα για να απολαύσετε τον καλοκαιρινό ήλιο και τις αμμουδιές, η Μύκονος είναι ο ιδανικός προορισμός κι αποτελεί το δημοφιλέστερο νησί του Αιγαίου.
Η Μύκονος φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή, τις πεντακάθαρες ακτές με τα κρυστάλλινα νερά, τους ανεμόμυλους, τη μοναδική Κυκλαδική αρχιτεκτονική, τις παμπ, τα μπαρ, τα γκέι κλαμπ, τη γευστική ελληνική κουζίνα, το ούζο, τα γραφικά ψαροχώρια, τους φιλόξενους ντόπιους και πολλά άλλα. Για το λόγο αυτό, αποτελεί τον πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί σταρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι συχνάζουν στα beach bar και τα εστιατόρια. Αν αναζητάτε χαλάρωση στην παραλία κάτω απ’ τον καυτό ήλιο, αν σας αρέσουν τα θαλάσσια σπορ ή η διασκέδαση στα κλαμπ στο ρυθμό της μουσικής που επιλέγουν γνωστοί DJs, ή ακόμα αν ψάχνετε το άλλο σας μισό, η Μύκονος είναι το μέρος που αναζητάτε.
Άφιξη στη Μύκονο
Μύκονος συνδέεται με πλοίο ή ιπτάμενο δελφίνι με διάφορα μέρη, όπως ο Πειραιάς, η Πάρος, η Σαντορίνη και τα δρομολόγια είναι καθημερινά. Αεροπορικές πτήσεις για τη Μύκονο πραγματοποιούνται από τ’ αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά κι απ’ τη Σαντορίνη. Στη διάρκεια της υψηλής περιόδου πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις στη Μύκονο από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Μετακινήσεις στη Μύκονο
Οι μετακινήσεις στη Μύκονο γίνονται πολύ άνετα. Διατίθενται μηχανάκια, αυτοκίνητα, ATV προς ενοικίαση, ενώ μπορείτε να μεταβείτε σε διάφορες περιοχές με λεωφορείο ή ταξί.
Μην ξεχάσετε να δείτε
Οι κατάλευκοι ανεμόμυλοι στους Κάτω Μύλους είναι ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε. Τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική κι αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού. Επισκεφθείτε τ’ αρχαία μνημεία στο Δραφάκι, τη Βρύση, το Γλάστρο, τον Πλατύ Γιαλό και το Ναό της Παναγίας Παραπορτιανής στο Κάστρο. Κάντε μια βόλτα στη Μικρή Βενετία για να θαυμάσετε τα σπιτάκια με τα κατάφυτα, χρωματιστά μπαλκόνια, πάνω στη θάλασσα. Σας προτείνουμε επίσης μια επίσκεψη στη Μητρόπολη, στις εκκλησίες της Μεταβυζαντινής περιόδου Πανάχρα, Αγία Κυριακή κι Άγιο Νικόλαο, τον κόλπο Καλαφάτη στον Πάνορμο και τα Διβούνια στη Φτελιά.
Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τη Μονή της Παναγίας Τουρλιανής, του Παλαιοκάστρου, την εκκλησία της Παναγίας Λοζαρίας του 17ου αιώνα, και τις εκκλησίες στο Μαράθι και τον Αμπελόκηπο. Δείτε ακόμη τα Τρία Πηγάδια, και το νεοκλασικό δημαρχείο του 17ου αιώνα.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε τα μουσεία της Μυκόνου, το Αρχαιολογικό, το Ναυτικό και το Λαογραφικό, τα οποία θαυμάζουν κάθε χρόνο αμέτρητοι επισκέπτες.
Τέλος, ο Πέτρος, ο πελεκάνος, είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες.
Πού να μείνετε
Υπάρχει πληθώρα καλών ξενοδοχείων στη Μύκονο, τα οποία διαθέτουν άνετες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, εκπληκτικό φαγητό και μαγευτική θέα στη θάλασσα. Η Μύκονος είναι ιδιαίτερα ζεστή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γι΄αυτό προτιμήστε ο τύπος διαμονής που θα επιλέξετε να διαθέτει κλιματισμό.
Πού να κολυμπήσετε
Η Μύκονος έχει να επιδείξει πληθώρα υπέροχων ακτών, μ’ εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές, που ικανοποιούν τις πολυποίκιλες προτιμήσεις των επισκεπτών. Είτε βρεθείτε στη Μύκονο με τους φίλους ή την οικογένειά σας, είτε είστε ετερόφυλοι ή μη, είτε προτιμάτε τις παραλίες γυμνιστών, είτε είστε λάτρεις των beach bar, η Μύκονος έχει σίγουρα το είδος της παραλίας που αναζητάτε.
Πού να φάτε κα πού να πείτε το ποτό σας
Στη Χώρα της Μυκόνου υπάρχουν αρκετά καλά εστιατόρια για ν΄ απολαύσετε το γεύμα σας, στα οποία επικρατεί ωραία ατμόσφαιρα. Στην Άνω Μερά θα βρείτε πολλά παραδοσιακά εστιατόρια, ενώ υπάρχουν αμέτρητα κλαμπ και μπαράκια σ’ ολόκληρο το νησί, όπου μπορείτε ν’ απολαύσετε δροσερά κοκτέιλ.
Οι κάτοικοι της Μυκόνου
Ο πληθυσμός της Μυκόνου είναι περίπου 6.200 κάτοικοι κι η οικονομία του νησιού βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι, ευγενικοί, διακριτικοί και κοινωνικοί καθώς είναι συμφιλιωμένοι με τον τουρισμό, τις παραλίες γυμνιστών, τα γκέι κλαμπ, κλπ. Για να κάνετε κρατήσεις σε ξενοδοχεία, να βγάλετε εισιτήρια ή να προγραμματίσετε εκδρομές στο νησί, για κάνετε εκδρομές κ.ά. απευθυνθείτε στα ταξιδιωτικά γραφεία του νησιού τα οποία θα φροντίσουν για όλες τις λεπτομέρειες των διακοπών σας.
Η Ιστορία της Μυκόνου
Το νησί πήρε την ονομασία του από το Μύκονο, γιο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Άνιου, που ήταν απόγονος του θεού Απόλλωνα και της νύμφης Ροιούς.
Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Γίγαντες που είχαν ξεσηκωθεί κατά των ολύμπιων θεών νικήθηκαν από το Δία στη Μύκονο και βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τους διάσπαρτους γρανιτένιους βράχους που υπάρχουν στη Μύκονο. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη Μύκονο κατά την Αρχαιότητα, όμως σύμφωνα με τις παραστάσεις αρχαίων νομισμάτων προστάτης και κύριος θεός του νησιού ήταν ο Διόνυσος.
Οι Φοίνικες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Το νησί αργότερα περιήλθε στην κατοχή των Περσών, έπειτα των Ρωμαίων και κατέληξε στα χέρια των Βυζαντινών. Το 1207 η Μύκονος βρισκόταν στην κατοχή των Ενετών και καταστράφηκε και ερημώθηκε εντελώς. Το 1537 επιτέθηκε στη Μύκονο ο Χαϊρεντίν Μπαρμαρόσσα, ενώ μετά απ’ αυτόν η Μύκονος πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.
Οι Μυκονιάτες αποδείχθηκαν πολύ επιδέξιοι ναυτικοί και συνέδραμαν αποφασιστικά στον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821 με τα πλοία τους, ενώ η πιο σημαντική μορφή στην οργάνωση και χρηματοδότηση του αγώνα αναδείχτηκε η Μυκονιάτισσα ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, στην οποία οφείλεται και η απόκρουση των Τούρκων που επιχείρησαν να αποβιβαστούν στο νησί τον Οκτώβριο του 1822. Τέλος, οι Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν στα νησιά, κι έτσι η Μύκονος περιήλθε στην Ελλάδα.
Οι Μυκονιάτες είναι φημισμένοι ναυτικοί και στην προκυμαία της Χώρας οι επισκέπτες μπορούν να δουν έναν πολύχρωμο στολίσκο. Λέγεται ότι για να γνωρίσει κανείς την Ελλάδα, πρέπει να επισκεφθεί τη Μύκονο.
Το 1933 εμφανίζονται οι πρώτοι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο στο ιερό νησί της Δήλου και το Μουσείο της Μυκόνου, ενώ απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ‘50, η Μύκονος αρχίζει να μετατρέπεται στο κοσμοπολίτικο θέρετρο της εποχής μας, προσελκύοντας επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.
Η Μύκονος έχει έκταση 86 τ.χλμ. κι η ψηλότερη κορυφή της αγγίζει τα 364 μ. Το υπέδαφός της αποτελείται κυρίως από γρανίτη, ενώ έχει ελάχιστο νερό. Το νησί έχει περίπου 6.200 μόνιμους κάτοικους. Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, που βρίσκεται στις ανατολικές ακτές του.
|
|