Ιστορία
Η Μήλος υπήρξε
αξιόλογο κέντρο του Κυκλαδικού πολιτισμού και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη χάρη στο ασφαλές φυσικό λιμάνι και το πλούσιο υπέδαφος της. Στο νησί υπήρχαν πλούσια κοιτάσματα οψιδιανού, υλικού χρήσιμου για την κατασκευή όπλων και εργαλείων τον οποίο οι κάτοικοι της Μήλου εμπορεύονταν στην Κρήτη, τα νησιά και την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου οι Αθηναίοι κατάστρεψαν το νησί, το οποίο όμως γνώρισε εκ νέου ανάπτυξη στην Ελληνιστική Εποχή, την ίδια περίοδο που κατασκευάστηκε η Αφροδίτη της Μήλου. Το 1820, ένας γεωργός ανακάλυψε το άγαλμα κοντά στα ερείπια ενός ρωμαϊκού θεάτρου. Την εποχή εκείνη στη Μήλο στάθμευε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο το οποίο διάδωσε τα νέα στην Γαλλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης. Οι Γάλλοι ύστερα από ενέργειες του πρεσβευτή τους κατάφεραν λίγο πριν το άγαλμα μεταφερθεί στην Αθήνα να το πάρουν στο Παρίσι.
Σήμερα το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, ενώ αντίγραφο του εκτίθεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πλάκας, της πρωτεύουσας του νησιού.